The Wizard of Oz

Engelse muzikale voorstelling naar aanleiding van het oorspronkelijke verhaal door L.Frank Baum met de bekende liedjes uit de verfilming in 1939.

lion

Johanneke heeft  een Engelstalige poppentheatervoorstelling gemaakt geschikt voor de leeftijdscategorie 7/13 jaar en hiervoor het verhaal van ‘The Wizard of Oz ’ gekozen, omdat het gaat over persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden. De vier hoofdpersonen: the Scarecrow, the Tinman, the Lion en Dorothy maken een ontwikkeling door van persoonlijke groei tijdens hun zoektocht naar the Wizard of Oz. Het verhaal inspireerde Johanneke tot het maken van poppen en een vrije interpretatie van het klassieke sprookje dat veel ruimte geeft voor de verbeeldingskracht. Omdat de voorstelling in het Engels is, blijkt hij ook nog goed aan te slaan bij grotere kinderen van 11 tot 13 jaar (groep 7, 8 en de brugklas)

Project Engels

De voorstelling is interactief en  kan ook worden geboekt in combinatie met een aantal lessen Engels, waarin kinderen worden uitgedaagd om mee te zingen en deel te nemen aan het spel, zodat zij zelf gaan spelen in het Engels.

Zo’n project bestaat uit 5 tot 10 lessen Engels, waarin met behulp van beeldmateriaal steeds nieuwe woorden en een nieuw liedje worden geïntroduceerd. Scenes van het script van een verhaal zullen spelenderwijs in het Engels worden behandeld . Johanneke zal middels haar ervaring als vakdocent Engels inspelen op het niveau van de verschillende groepen waarmee zij gaat werken. Er zal veel herhaling van de liedjes zijn in de lessen  en woorden/begrippen zullen dmv poppen worden geïntroduceerd. Kinderen zullen het verhaal  echt ‘beleven’ door de interactiviteit en het Engels zich daardoor spelenderwijs eigen maken. Als poppenspeler weet Jo hoe belangrijk afwisseling en dynamiek is om de spanningsboog van kinderen vast te houden.

Dorothy with toto

Kinderen worden letterlijk betrokken in het spel doordat ze bv Dorothy  (zie foto hierboven) moeten helpen met  aantrekken van de zilveren schoenen of door het maken van het geluid van een opkomende storm wanneer het huisje wegwaait.

Alle instructies worden gegeven in het Engels met ruimte voor improvisatie. Dit zal in het begin even wennen zijn, maar ervaring leert dat door een goede samenwerking met de leerkracht die de kinderen goed kent en het goede voorbeeld kan geven om ook Engels te ‘durven’ spreken, dit uitstekend werkt.

Om rust in te bouwen en als uiting van creativiteit laat Johanneke de kinderen tekeningen maken.

tekening flyer wiz of oz